BLOG
Yayın Tarihi : 14.02.2023 10:48 | Güncellenme Tarihi : 14.02.2023 16:18 | Polatlar Otomotiv Blog
Araç Şase Numarası Nedir

Şase Numarası Nelerden Oluşur ?

Trafiğe çıkan her aracın şase numarası olmak zorundadır. Şase numarası aracın hangi yılda ve hangi ülkede üretildiğini, hangi fabrikanın ürünü olduğunu, o fabrikadan çıkan kaçıncı araç olduğunu, aracın kasa ve motor tipi özelliklerinin neler olduğu hakkında bilgi vermektedir.

Şase numarası rakamların ve harflerin yer aldığı 17 karakterden oluşmaktadır. Şase numarasındaki

  • İlk karakter, aracın üretildiği ülkeyi,
  • İkinci ve üçüncü karakterler aracın üretildiği firmayı,
  • Dördüncü karakter aracın markasını,
  • Beşinci karakter aracın motor hacmini,
  • Altıncı karakter aracın motor tipine ait özelliklerini,
  • Dokuzuncu karakter aracın güvenlik numarasını,
  • Onuncu karakter ise aracın model yılını temsil etmektedir. Geriye kalan 7 karakter ise aracın seri numarasını oluşturmaktadır.

Seri numarasında yer alan A,B,C,D,E,F,G,H harfleri üretimin Afrika’da yapıldığını; J,K,L,M,N,P,R harfleri üretimin Asya’da yapıldığını; S,T,U,V,Y,Z,W,X harfleri ise üretimin Avrupa’da yapıldığını simgelemektedir. 1,2,3,4,5 rakamları üretimin Kuzey Amerika’da gerçekleştiğini; 6,7 rakamları üretimin Okyanusya ülkelerinde ve 8,9 rakamları üretimin Güney Amerika’da gerçekleştiğini temsil etmektedir. Seri numara içerisinde “o”, “i”, “q” harflerine yer verilmemiştir bunun sebebi “1” ve “0” rakamları ile karışmasını önlemektir.

 

Şase Numarasına Nasıl Ulaşılır ?

Şase numaranıza aracınızın ruhsatından, kapı iç çerçeve direklerinden, ön kaput iç direk bölgesinden veya şoför kapı aralığından ulaşabilirsiniz.

 

Şase Numarası ile Yedek Parça Sorgulama Neden Yapılır ?

Şase numarası, araç hasar durumundan, yedek parça aramaya, trafik ve kasko yaptırmaktan plaka işlemlerine kadar pek çok alanda yardımcı olur.

Yedek parça sektöründe en çok karşılaşılan sorulardan biri de neden şase numarası ile sorgulama yapıldığıdır. Sizlerden istenilen şase numarası, alacağınız parçanın aracınıza uygunluğunu teyit etmek için kullanılmaktadır. Yedek parçanın, aynı markaya ait tüm araçlara uygun olması mümkün değildir. Üretici fabrikalar tarafından her parçaya ayrı kodlar verilmiştir ve şase numarası, aracınıza uyumlu doğru yedek parçayı temin etmenize yardımcı olmaktadır.

Whatsapp
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et